Dişeti hastalıkları
Bir diğer adı periodontal hastalık olarak geçen diş eti hastalıkları, dişi çevreleyen ve destekleyen dokuların zamanla enfeksiyon kapması ile oluşmaktadır. Dişeti hastalıklarının en büyük sebebi düzgün ve düzenli bir şekilde ağız sağlığının yapılmamasındır. Eğer dişler düzenli fırçalanmazsa, diş ipi kullanılmazsa diş üzerinde plaklar birikebilir ve bakteriler zaman ile sadece dişetini ya da dişleri değil dişeti dokusunu ve dişleri çevreleyen ve destekleyen kemiğe de enfeksiyon bulaşmasını neden olabilir. Böyle bir durumda ise ağız sağlığı için dişin çekiminden başka çara bulunmamaktadır.
Dişeti hastalığının aşamaları nelerdir?
Dişeti iltihabı: bir diğer adı gingivitis olan bu aşamada hastalığın ilk belirtileri oluşur. Dişetinde meydana gelen plak birikimi ile dişeti iltihaplanır. Diş düzenli olarak fırçalanmadığı taktirde bakteriler üremeye devam eder. Peki, dişeti iltihabını en kolay nasıl anlayabilirsiniz? Eğer dişlerinizi fırçaladığınız sırada dişleriniz kanıyorsa ya da ağız kokusu mevcut ise buradan kolaylıkla anlaşılmaktadır. Bu aşama daha ilk aşama olduğu için iltihap kolay bir şekilde tedavi edilir. Çünkü dişi tutan kemik ve dokular daha etkilenmemiştir.
Periodontitis: İlk aşamada önlem almayan kişilerin dişetleri, dişleri tuta destek kemik ve lifler bu aşamada artık geri döndürülemez bir şekilde hasar görmüştür. Burada kişinin yapması gereken tek şey ağız sağlığına dikkat ederek hastalığın daha da ilerlememesini sağlamaktır.
İlerlemiş periodontits: Eğer kişi hala ağız bakımını yapmamışsa, düzenli diş hekimine gitmemiş ise bu son aşamada dişleri destekleyen lifler ve kemikler hasar görür, dişlerin sallanmasına sebebiyet verir. Kişinin ısırma becerisini etkiler. Son olarak kişi yoğun bir şekilde tedavi görmektedir. Eğer bu tedaviye yanıt vermez ise dişlerin çekilmesi gerekebilir.
Dişeti hastalığı nasıl anlaşılır?
Dişeti hastalığına ağız sağlığına dikkat etmeyen her yaştan insan yakalanabilmektedir. Şişmiş diş etleri, dişlerde ve dişetlerinde oluşan iltihaplar, ağız kokusu, dişetinin zamanla çekilmesi sureti ile olduğundan daha uzun gözüken dişler, kırmızı şişkin ya da hassas dişetleri, dişeti hastalığının habercisidir. Aynı zamanda yukarıda da bahsedildiği gibi eğer diş fırçalama sırasında dişetleriniz kanıyorsa mutlaka bir diş hekimine başvurun.
© 2019 RABIAGUN INTERNATIONAL. ALL RIGHTS RESERVED. RABIAGUN.COM
Subscription Request Successfully placed!
Your Message successfully sent!