Beyin cerrahi

Teknolojinin sınırlarının genişlemesi kuşkusuz sağlık sektörünü de olumlu anlamda etkiledi. Beyin cerrahisi ile birçok hastalık tedavi edilmektedir. Bunlar: Beyin tümörleri, beyin kanamaları, hareket bozuklukları, boyun damar hastalıkları, vasküler cerrahi, enevrizma, damar yumağı, hidrosefali, ağır epilepsi yani sara hastalığıdır. Her hastalıkta olduğu gibi yukarıda sayılan rahatsızlıklarda da erken tanı büyük önem arz etmektedir. Erken teşhis konulduğu taktirde birçok hastalık tamamı ile yok edilebilmektedir.

Beyin cerrahi ameliyatları

Bu tarz ameliyatlar gerçekleşmeden önce belli başlı tetkiklerin yapılması zorunludur. Öncelikle beyin ve omurilik kaynaklı herhangi bir problemin varlığına bakılmalıdır. Tüm bu tetkikler sonucunda eğer kişide herhangi bir rahatsızlık var ise teşhis konulur.  Teşhis konduktan sonraki süreçte ise kişinin isteğine bakılmadan cerrahın öngördüğü şekilde ya ilaç tedavisi başlatılır ya da cerrahi operasyona karar verilir. Fakat tüm bu işlemler konulan teşhise göre yapılmaktadır. Teşhis konulmadan herhangi bir işlem yapılmamalıdır.

Ancak ameliyatı gerekli kılan bazı beyin damar hastalıkları bulunmaktadır. Bunlardan bazıları:

Beyin damarında oluşan envrizmalar: Son derece ciddiye alınması gereken bir rahatsızlık türüdür. Çünkü can kayıpları ile sonuçlanabilmektedir. Beyin damarlarında balonlaşan kanamalar şeklinde meydana gelmektedir.

Beyinde kanama: Beyinde bulunan zar kısmında ya da beyin dokusunun içerisinde kanın sızması şeklinde oluşur.

Beyin damarlarında tıkanıklık: Damarların görevi beyne kan taşımaktır fakat bu taşıma sırasında damarlarda oluşan herhangi bir tıkanıklık bu kan akışını kesintiye uğratmaktadır. Son derece ciddiye alınması gerek bir rahatsızlıktır. Zaman kaybetmeden tedavi süreci başlatılmalıdır.

Beyin cerrahisi ameliyatlarından sonra dikkat edilmesi gerekenler:

Doktor kontrolü altında verilen ilaçlar kesinlikle aksatılmamalıdır ve bu ilaçlar dışında herhangi bir ilaç kullanılmamalıdır. Eğer ameliyattan önce doktor tarafından diyet programına ihtiyacınız olduğu söylenmişse yine bir diyetisyene gidip bir diyet programına başlamakta fayda var. Beyin ameliyatı zorlu bir süreç demektir. Bu zorlu süreçte cerrahın iyileşmenizde yardımı dokunduğu kadar sizin de kendinize yardımınız dokunmalıdır. Bu operasyon sonrasında tüm hayatınızı yeniden gözden geçirmeli ve sağlıklı bir hayatın temellerini atmalısınız. Aksi taktirde sadece cerrahın yardımı uzun vadeli olmayacaktır.

Fizik tedavi ve rehabilitasyon

Kas iskelet sisteminde yaşanan problemler, nörolojik hastalıklar, kronik ağrılar, kansere bağlı olarak yaşanan engellilik gibi akut ve kronik problemlere sahip kişilerin, fizik tedavi ve rehabilitasyon ile teşhisi ve tedavisi yapılmaktadır. Rehabilitasyonda asıl amaç, kişinin kapasitesini arttırarak, engelli olma durumunu önlemek, iyileştirmek ve bireyin sosyal hayatında bağımsız bir şekilde yaşayabilmesini sağlamaktır.

Amaçları nelerdir?

Ağrıları azaltmak, kasların gevşetilmesi, enflamasyonun giderilmesi, hareketlerin arttırılması, kasların güçlendirilmesi, koordinasyonun sağlanması, ilaç gerekliliğinin en aza indirgenmesi, duruş bozukluğunun düzeltilmesi, önlenmesi, dolaşımın olumlu yönde etkilenmesi ve var olan engellilik durumunu ortadan kaldırmaktır.

Fizik tedavi ve rehabilitasyon nasıl uygulamalar ile kişiyi tedavi eder?

Soğuk tatbiki, yüzeysel ısı ( infrauj, sıcak paket, parafin, girdap banyosu) derin ısı (ultrason, kısa dalga diatermi, radar) Elektroterapi( tens, elektrostimülasyon, vakum – enterferans, diadinami, galvanıkfardik akım), hidroterapi (konstrast banyo, kaplıca tedavisi, su altı masaj, elektrogalvanik anyo, girdap banyosu), mekanoterapi (mobilizasyon ve manipülasyon, traksiyon, pnömatik kompresyon, splint, breys, korse, bandaj, baston vb destekler) ve tedavi edici egzersiz uygulamaları ile kişinin sağlık problemini çözmektedir.

Kimler fizik tedavi rehabilitasyon tedavisi görebilir?

Akut ve kronik ağrılara sahip olanlar, romatizma hastalığı olanlar, spor yaralanmaları ile vücudunu inciten kimseler, nörolojik ve nöromuskulaer hastalığına sahip olan kişiler, kemik hastalıklarına sahip kimseler, doğumsal ya da edinsel eklem ve kemik bozukluğu olanlar, ciddi yanığı olan hastalara fizik tedavi ve rehabilitasyon tedavisi uygulanmaktadır.

Hasta uygulama sırasında ağrı duyar mı?

Uygulama yapılacak bölgeye göre ağrı olur ya da olmaz. Eğer kişide eklem kısıtlılığı varsa, örneğin omzu ile ilgili bir problem yaşamışsa ve omzunu kaldıramıyorsa germe egzersizleri sırasında hafif bir ağrı hissedebilmektedir.

Risk ve yan etkileri nelerdir?

Risk ve yan etkisi oldukça azdır. Ancak nadiren görülse bile ciltte kızarıklıklar ya da hassasiyet oluşabilir. Bunun dışında yine nadiren de olsa ritim bozuklukları, ciltte oluşan aşırı duyarlılık, kas – tendon hasarlanması gibi yan etkileri bulunmaktadır. Bu sorunların yaşanmaması için doğru tedavi yöntemi ve tecrübeli biri tarafından yapılmalıdır.

 

 

Whatsapp+90 544 890 01 44

© 2019 RABIAGUN INTERNATIONAL. ALL RIGHTS RESERVED. RABIAGUN.COM

Subscription Request Successfully placed!

Your Message successfully sent!